Hadi biraz regex Çalışalım

Hadi biraz regex Çalışalım 😊

Regex nedir

Regular Expressions Kısaca (Regex) deniliyor,Regex herhangi bir kaynaktan veri almamıza istediğimiz bir cümlenin veya kelimelerin arasını,solunu,sağını,almamıza yarayan desenlerin tümüne denir.Programlama ile ilgilenen herkesin mutlaka karşılaştığı tatlı bir baş belasıdır regex :)
Regex ilk başlarda canınızı sıkabilir fakat öğrendikçe zevk alacağınıza emin olabilirsiniz.
Ben bu makalemde regex ile bir örnek vermek istiyorum sizlerde bu konuda takıldığınız veya öğrenmek istediğiniz birşey varsa bu makale altına sorularınızı sorabilir bildiklerim ve yapabildiğim kadar sizlere yardımcı olmaya çalışırım.
https://seotoplulugu.blogspot.com.tr/2018/02/hadibirazregexcalisalim.html
Regex örnek
Ben örnek olarak şu https://seotoplulugu.blogspot.com.tr/p/seoaraclariyararlilinkler.html url adresinin sadece seotoplulugu olan kısmını url regex olarak almak istiyorum,buna göre benim regex desenim şöyle olacaktır.
https?://(?:www.)?([^.]+)
Tabi bu sizin programlama dilinize göre farklılık gösterebilir. Örneğin https://regex101.com/r/57KtCA/1 sitesinde sağ Slash işaretlerinin önüne birer kesme sol Slash eklemeden site bunu algılamıyor  https?:\/\/(?:www.)?([^.]+) 
Açıklaması şöyledir:
https'nin hemen önünde bulunan ? soru işareti https ve iki nokta üst üste sağ Slash işareti :// arasına herhangi birşeyin gelebileceği veya eksilebileceği anlamına geliyor,ayrıca soru işareti yeri ve konumuna göre bazı karakterlerin olsada olur olmasada olur diye konulabilir.
(?:www.) burada görülen gruplandırılmış karakterler ise ?:www. dan noktaya kadar olan yeri saymayacak,daha sonra Burada soru işareti ? yukarıda belirttiğim gibi www. ve örnek .com arasına herhangi birşeyin gelebileceği anlamına gelir.
Son olarak ([^.]+) gruplandırılmış [^.]+ bu karakterlerden ^ bu karakter yani düzeltme işareti (ˆ) veya şapka işareti,regex de bir şart sayılıyor,aslında noktaya kadar olan ve ]den sonra + devamında olmayacağını belirtiyor.
.com.tr Sağ slash olan yere kadar isterseniz Şu deseni kullanabilirsiniz.
https?:\/\/(?:www.)?(?![-.])[a-zA-Z0-9.-]+(?<![-.])
Tabi bir çok yöntem ve desen mevcut,bunlarda sizin istediğinize göre şekillendirilebilir.😊


regex c#
regex nedir
regex tutorial
regex examples


url regex,html regex,php regex,pcre regex

Yorumlar